Dijital bir çağda yaşıyoruz, hangi ülkede olduğunuzun hiç bir önemi olmaksızın Dünya’nın her bir yanındaki kullanıcılara ulaşmak mümkün. Internet gerçeği bu fakat fiziksel bir ürünü ya da hizmeti internet üzerinden satıyorsanız birçok durumda lokal olmanız ya da lokal iş ortaklarınızın olması kaçınılmaz bir gereklilik. Fakat oyun dünyası böyle değil. Dünya’nın herhangi bir noktasında sürdürdüğünüz operasyonla tüm coğrafyadaki oyunculara ulaşabilir ve ürününüzü satma şansına sahip olabilirsiniz. Oyun dünyasının büyük potansiyeli ve fırsatının altında bu gerçek yatıyor.
Bu şekilde yürütülebilen bir operasyonda Türkiye’nin coğrafik konumunun değersiz kaldığını düşünebilirsiniz. Ben de size bunun tam tersini söyleyeceğim.
Özellikle online oyun dünyasında oyuncuların beklentilerini anlamak ve buna göre hizmet vermek çok önemli. Türkiye’nin coğrafik konumu birçok avantajı beraberinde getiriyor. Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Rusya ve Hazar Bölgesi bizim yakından bildiğimiz, kültürünü, insanını tanıdığımız ve kısa uçuşlarla ulaşabildiğimiz geniş bir coğrafya. Dolayısıyla operasyonlarını Türkiye merkezli yürüten firmalar için çok büyük avantaj taşıyor. Online oyun yayıncılığı, 24 saat oyunculara hizmet vermeniz, oyun içinin kontrolü, sosyal medyanın ve forumların yönetimi gibi insan gücü yoğun ve aynı zamanda çeşitli yetkinlikler ve yaratıcılık gerektiren bir iş. Türkiye, hem bu kalifikasyondaki kişileri istihdam etmek için uygun bir pazar, hem de bu coğrafyadaki ülkelere gerektiğinde ulaşım için ideal bir nokta. Bütün bu özelliklerin yanında, Türkiye’de farklı dillerde konuşan kişileri istihdam etmeniz de bir çok ülkeye kıyasla çok daha kolay.
Dolayısıyla, operasyon merkezini Türkiye’de konumlandıran bir oyun firması rahatlıkla global online oyun yayıncılığı yapabilir. Joygame olarak da bence iyi bir örnek oluşturuyoruz. Türkiye, Azerbeycan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarında faaliyet gösterirken ilk global oyunumuz “Modoo Marble”ı yayınlamaya başladık. Asya’nın en popüler oyunlarından birini global portalımız üzerinden Asya hariç tüm Dünya’ya yayınlıyoruz. Güney Amerika’dan, Rusya’ya binlerce oyuncumuza 7 farklı dilde hizmet veriyoruz.
Türkiye’nin coğrafik ve tarihsel geçmişi oyun geliştirme için de büyük potansiyel teşkil ediyor. Dikkat ederseniz oyunlar çoğunlukla belli bir hikayenin üzerine kurgulanmışlardır ve oyuncuların beklentileri göz önüne alınarak geliştirilirler. Türkiye’de oyun geliştirmek isteyen birisi için ilham alacağı sınırsız kaynak bulunmakla birlikte, Türkiye’de kurulu stüdyolar Avrupa, Amerika ve Ortadoğu pazarındaki oyuncuların beklentilerini kolaylıkla anlayabilmektedirler.
Dünya’daki örneklere baktığımızda, global olarak güçlü firmalar çoğunlukla önce kendi pazarlarında büyümüş ve sonrasında global başarılara imza atmışlardır. 25 milyon yetenekli ve tutkulu dijital oyuncusu ile Türkiye, Dünya üzerindeki en büyük oyuncu kitlesine sahip pazarlardan biridir.
Türkiye’de oyun sektörünü geliştirmek için kolektif bir çabaya ihtiyaç vardır. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesi ile birlikte çok kısa sürede oyun geliştirme ve yayıncılık sektörü gelişerek istihdam ve ihracat rakamlarına bugün hayal dahi edilemeyen katkılarda bulunabilir.
Lise ve üniversitelerde nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için hazırlıklar hemen başlamalıdır. Oyun sektörü yanlış bir algı ile bilişim sektörünün içinde görünmektedir. Bilişim ile çok yakın olmakla birlikte oyun, eğlence sektörünün içinde yer almaktadır. Sektör; nitelikli yazılımcılar, yaratıcı grafik tasarımcılar, oyunun tasarımını yapacak oyun mühendisleri, dijital pazarlama uzmanları, dijital kalite kontrol ve güvence uzmanları, tecrübeli network uzmanları, sosyal medya uzmanları, oyun tasarımcıları ve yöneticileri gibi bir çok nitelikli iş gücüne ihtiyaç duymaktadır.
Gerekli yasal düzenlemeler yapılırsa ve destekler organize bir şekilde verilirse Türkiye’nin 2023 bilişim hedeflerine ulaşması için oyun sektörü büyük katkıda bulunacaktır.