Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’na göre Türkiye’de 21,8 milyona yakın oyuncu kitlesi bulunuyor ve ülkemiz oyun oynanma verileri açısından dünyada ilk 10 ülke arasında; oyuncuların oynama zamanlarında ise ilk 3 arasında yer alıyor. Türkiye’de genç nüfus dolayısıyla dijital oyun kültürü son derece yaygın; günde 39 milyon saat oyun oynandığı tahmin ediliyor.
Türkiye istatistiksel olarak büyük bir oyun pazarı gibi görünse de, oyun sektörünün ekonomik büyüklüğü ile ülkenin oyuncu sayısı ve ekonomik büyüklüğüne orantılı olarak baktığımızda aslında daha küçük bir pazar olduğunu görebiliriz.
Türkiye’de dijital oyun kullanıcı sayısı 30 milyon’a ulaşmış durumda. 2018’de 50 milyon’a ulaşması bekleniyor. Oyun sektörünün tamamına bakarsak, son 10 yılda trend free to play ve PC oyunlarına doğru kayıyorken özellikle son 3 yılda akıllı telefon penetrasyonlarının artması ile birlikte mobil oyun pazarı inanılmaz bir hızla büyümeye başladı. Türkiye’de de mobil oyunun özellikle son 1 yılda ciddi büyüme hızı kazandığını söyleyebiliriz.
Türkiye’de pazarın yüzde 70’i yabancı firmaların hakimiyetinde. Fakat burada önemli olan nokta, Türkiye’de oynanan oyunların yüzde kaçının yabancı firmalara ait olduğundan çok Türkiye’de geliştirilip dünyada popüler olan oyunların sayısı ve dünyadaki başarısı. Bu kısma odaklanmamız ve ülke olarak yatırım yapıp geliştirmemiz gerekiyor.
Türkiye’de oyun pazarında vergilendirme sistemi kapsamında herhangi bir teşvik ya da özel bir uygulama yoktur. Dünya’da oyun sektörü en çok devlet desteği gören alanlardan biridir çünkü en riskli iş alanlarından da biridir. Oyun firmaları popüler bir oyunları ile çok yüksek gelir üretiyor gibi görünebilirler fakat aslında çok başarılı bir oyunun arkasında başarısız onlarca oyun olduğundan toplam geliştirme ve ARGE maliyetleri oldukça yüksektir.
Yakın zamanda global lansmanını yaptığımız “Seven Knights” oyununundan da görebileceğiniz gibi, PC’de popüler birçok MMORPG oyunundan çok daha yüksek kalite ve içeriğe sahip bir mobil RPG oyununa ulaşmak artık kullanıcılar için çok kolay.
Yılda PC ve Mobil platformlarda ortalama 15 oyun yayınlıyoruz. Joygame PC oyunlarına ağırlık verirken, Netmarble markası altında da mobil oyunları yayınlıyoruz. Dünyada her yıl on binlerce mobil oyun geliştiriliyor fakat her pazarda en popüler ilk 20 oyun gelirin %80’inden fazlasını oluşturuyor. O yüzden kaliteli ve zengin içerikli oyun geliştirip oyuncu ile yüksek kaliteli hizmet ile sunmak en önemli konu.
Netmarble dünyanın en büyük 5 oyun firmasından birisi. Özellikle mobil oyun konusundaki bilgi birikimleri inanılmaz. Netmarble öncesinde mobil oyun pazarını öğrenmeye çalışıyorken, Netmarble sonrasında hayal bile edemeyeceğimiz kadar hızlı bilgi birikimine kavuştuk.